Lieve kattenvrienden,

Mijn eerste eigen huisdier kreeg ik toen ik zes jaar was: Mimi - een rood gestreepte huiskat. Wij waren de beste vrienden.

Mijn liefde voor katten heb ik tot op de dag van vandaag. En daarom doen wij bij Happy Cat altijd ons uiterste best. Om ervoor te zorgen dat u vanaf het begin ook het allerbeste van u kunt laten zien, vindt u hier waardevolle tips rond speciale voeding voor uw pasgeboren kitten.

Met de hartelijke groeten van Georg Müller

Georg Müller
Georg Müller

Oprichter en bedrijfsleider van Happy Cat

Uw kitten - tips en trucs voor een gezonde groei

Een kitten adopteren is een grote beslissing - uw nieuwe kameraad zal tussen de 15 en 20 jaar bij u zijn. Daarom moet u enkele punten in beschouwing nemen bij het verzorgen en voeren van uw kleine kat, want voor kittens betekent goed kattenvoer qua behoefte heel wat anders dan voor volgroeide katten.

Kittens hebben speciale behoeften 

Wie zijn kitten bij het spelen gadeslaat zal snel vaststellen dat het vachtbolletje oneindig veel plezier heeft aan spelen en dat hij razend nieuwsgierig is. Daarom is het belangrijk dat uw kitten gezond kattenvoer krijgt, waardoor hij over voldoende energiereserves beschikt voor zijn ontdekkingstochten. Ons hoogwaardige kattenvoer Happy Cat Junior is optimaal op de behoeften van kleine katten afgestemd. Happy Cat droogvoer bevat alle belangrijke vitamines en voedingsstoffen die uw kitten nodig heeft om groot en sterk te worden.

 

 

Het doet op geen enkele wijze onder voor natvoer. Een goed droogvoer is voor kittens ideaal, omdat het niet alleen de tanden sterker maakt, maar ook gevarieerd en goed voor de portemonnee is. Maar let op: zorg ervoor dat uw kitten altijd over voldoende vers water kan beschikken. In het ideale geval staan er meer waterbakjes op verschillende plekken in uw woning om ervoor te zorgen dat uw kitten goed drinkt. 

Laat u adviseren door het Happy Cat-team

Op deze pagina hebben onze Happy Cat-experts nog meer info en tips voor u met betrekking tot het op de juiste wijze voeren van uw kitten. Ook onze dierenartsen adviseren u in het Happy Cat Service Center individueel en persoonlijk over het voeren van uw kitten.

Kittens hebben, in vergelijking met een volwassen kat, een snellere stofwisseling. Bovendien moet het lichaam van kittens juist in de eerste maanden zeer veel arbeid verrichten: de botten, organen en spieren moeten groeien, het immuunsysteem wordt volwassen en het plezier aan beweging en spel is ogenschijnlijk niet te stoppen...

Het is logisch dat kittens een voer nodig hebben dat een hoger energie- en proteïnegehalte bevat dan het voer voor volgroeide dieren.

Maar voorzichtig: de proteïneverzorging mag natuurlijk niet worden overdreven!

"Meer is beter" is in deze context niet juist! Want hier telt niet zozeer de kwantiteit, maar veel eerder de kwaliteit! Daarom vindt u in de Happy Cat-producten geen plantaardige eiwit vervangende stoffen (zoals soja) maar alleen hoogwaardige, dierlijke proteïnen van levensmiddelenkwaliteit.

De ontwikkeling bij grote kattenrassen is weliswaar deels pas helemaal voltooid rond een jaar of 4, lichamelijk zijn katten echter al met ongeveer 9 – 12 maanden bijna volgroeid.

Jonge katten hebben daarom slechts tot maximaal deze leeftijd Happy Cat Junior nodig. Indien nodig, bijvoorbeeld bij "dikkerdjes", kunt u ook al eerder overstappen naar de Happy Cat Adult-soorten.

Bijna niemand kan hen weerstaan. Wanneer ze heerlijk onhandig aan het klimmen en ravotten zijn, krijgen zelfs de meest onderkoelde personen onder ons ineens een warm gevoel van binnen. Kittens zijn gewoon schattig. Maar de snoezige vachtbolletjes hebben ook eisen.

Minimale leeftijd

Veel mensen die een kat willen denken daarbij aan een kitten. Het is ten slotte heel leuk om hem te zien opgroeien. Wie een kitten in huis wil nemen, moet hem zo laat mogelijk van de moeder scheiden. Hoe langer hij bij zijn moeder, broertjes en zusjes kan blijven, hoe sterker hij wordt en hoe beter hij de kattenetikette kent. Twaalf weken is de absolute minimumleeftijd die een kat moet hebben wanneer hij een nieuw thuis krijgt. In het ideale geval zijn de dieren dan tussen de 14 en 16 weken oud.

Kameraden op vier poten

Hoe ziet de kamer er vanaf de gordijnroe eigenlijk uit? Is de bol wol geschikt om mee te spelen? Kleine katten zitten barstensvol energie. Ze willen alles gaan ontdekken. Zelfs de actieve kattenfans kunnen deze energiebundel bijna niet aan. Daarom kunt u het beste meteen twee kittens mee naar huis nemen. Een broertje of zusje zorgt ervoor dat het afscheid van de moederpoes niet zwaar valt en er is meteen een ideale speelkameraad aanwezig. De katten kunnen onder elkaar hun natuurlijke gedrag vertonen en samen stoom afblazen. Wie al een jonge kat heeft, kan het dier met een andere jonge kat laten spelen. De speelkameraden hoeven niet uit hetzelfde nest te komen.

Veiligheid staat voorop

Voorop staat dat een huis met kittens veilig moet zijn. De kleine onderzoekers wurmen zich door elk kiertje en klimmen overal bovenop. Is de kastdeur heel even open, dan is dat voldoende om naar binnen te glippen.

Kijk voor de zekerheid even of hij erin zit voor u de deur dicht doet. Ook de wastrommel is zeer fascinerend, en daarom gevaarlijk! Kijk ook uit dat er geen giftige schoonmaakmiddelen open staan en er kleine voorwerpen liggen die per ongeluk ingeslikt kunnen worden. Plastic tasjes en woldraden zijn voorwerpen die verstikkingsgevaar opleveren. Kiepramen moeten met een beschermend traliewerk worden uitgerust, zodat frisse lucht geen gevaar oplevert en alleen maar prettig is.

Jong geleerd ....

Indien alle gevaren uit de weg geholpen zijn, kunnen de bezitter en de katten elkaar op een ontspannende wijze aandacht geven. Bijvoorbeeld door knuffel- en speeluurtjes te houden, die voor een goede band zorgen. Hoewel de kleintjes zichzelf kunnen bezighouden, zijn de leukste spelletjes diegene waaraan de mens meedoet. Het is nu de ideale tijd om regels te stellen. Natuurlijk moeten de bezitters van kittens wel eens een oogje toeknijpen. Wilt u later niet het doelwit van een volwassen kat worden, dan moet u zeker niet stimuleren dat het katje uw handen als oefenobject gebruikt voor zijn aanvallen. Wat nu schattig lijkt, kan bij zes kilo levend gewicht behoorlijk pijnlijk zijn. Er moet het liefst niets aangeleerd worden wat bij een volgroeide kat zou kunnen storen. Wat in de eerste bepalende maanden gebeurt, zullen de kleintjes zich tot op hoge leeftijd herinneren. Dat geldt ook voor de leuke speeluren en de genegenheid van mensen.

Zoek